Biografie

danny-van-hoofDanny Van Hoof begon haar zangopleiding bij Rosette Van De Cauter aan de Muziekacademie te Lier. Onder leiding van Ilona Van Brandt behaalde zij de Medaille van de Stad Lier. Bij Lucienne Van Deyck behaalde zij de Eerste Prijs Zang aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Daar volgde zij eveneens een cursus liedinterpretatie bij Werner Van Mechelen en kamermuziek bij Dirk Snellings. In de klas van Guy De Mey en Anne Cambier behaalde zij een Meestergraad Zang.

Toen ze twintig was, zong ze de rol van de ‘Stem van God’ in de kameropera ‘Het Lied van de Aarde’ van de Nederlandse componist Tom Löwenthal. Deze partij zou ze met tussenpozen blijven herhalen en heeft ze uiteindelijk meer dan twintig keer gezongen in Vlaanderen en Nederland. In 2003 verscheen hiervan een live-opname op CD. Ze werkte als soliste mee aan verschillende CD-opnamen van nieuwe liturgische muziek in Vlaanderen en Nederland.

Ze zong jarenlang bij het koor Helicon onder leiding van Geert Hendrix. In mei 2003 verscheen de CD van Helicon ‘Op de hoogte’, waaraan zij als soliste meewerkte. Ook bij Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe zong ze mee in binnen en buitenland; onder andere Edinburgh Festival in Schotland, Helsinki Festival in Finland.

Als soliste zong Danny de sopraanpartij in onder andere ‘Weihnachtsoratorium’, ‘Mattheüspassie’, ‘Johannespassie’, ‘Hohe Messe’ en ‘Magnificat’ van J.S. Bach, ‘Requiem’ van W.A. Mozart, ‘Requiem’ en ‘Magnificat’ van J. Rutter, ‘Magnificat’ en ‘Requiem’ van V. Nees, de opera ‘Dido and Aeneas’ van H. Purcell (Belinda), ‘Ein deutsches Requiem’ van J. Brahms, ‘Psalm 42: Wie der Hirsch schreit’ en ‘Magnificat’ van F. Mendelssohn, ‘Gloria’ van A. Vivaldi, ‘Carmina Burana’ van C. Orff, ‘Die Schöpfung’ en ‘Die Jahreszeiten’ van J. Haydn. Zij creëerde de sopraansolo in een nieuwe, speciaal voor Helicon geschreven compositie van J. Van der Roost: ‘Carmen Amoris’.
Geregeld brengt ze liedrecitals van F. Schubert, J. Dowland, B. Britten, G. Gershwin, verscheidene Vlaamse componisten en andere.

In het najaar van 2005 zong zij, op uitnodiging van Marco Beasley en Guido Morini, de sopraanrol in de creatie van de opera ‘Una Odissea’, een compositie van de Italiaanse componist Guido Morini. Samen met de bekende tenor Marco Beasley, het orkest La Passione, acteurs en koor werd het verhaal van de Griekse held Odysseus met veel succes meermaals uitgevoerd in de Lierse Jezuïetenkerk.

Danny Van Hoof geeft zangles aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier.
Samen met drie Lierse collega’s richtte zij in 2007 het kwartet ‘SAHF4’ op: met zang, altviool, harp en fluit een originele en erg mooie bezetting.

En soms kleurt Danny graag buiten de klassieke lijntjes; zo zingt ze mee op de single ‘Beter dan Jij’, een pop/kleinkunstnummer van de Antwerpse ‘troubabroers’ Mathieu & Guillaume.

Download cv NLFREN